Θάνος Μήτσαλας

Θάνος Μήτσαλας

Ο Θάνος Μήτσαλας συχνά χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους της γενιάς του. Οι ερμηνείες του καταφέρνουν να καθηλώνουν το ακροατήριο χάρη στο κορυφαίο μουσικό του αισθητήριο, την προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια και την απαράμιλλη δεξιοτεχνία που δημιουργούν την αίσθηση ελευθερίας και πειθαρχίας ταυτόχρονα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η ηχογράφηση του έργου Fantasia Carioca από το CD “Thanos Mitsalas plays music by Sergio Assad” (ClearNote 2009), πρόκειται να συμπεριληφθεί στο βιβλίο με τα πιο προτεινόμενα προς ακρόαση έργα  κιθάρας όλων των εποχών του Enrique Robichaud “Guitar’s Top 100”. Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε από ομάδα μουσικοκριτικών συμβεβλημένων με το πανεπιστήμιο Λαβάλ του Κεμπέκ, ανάμεσα σε μια καταγραφή περίπου 10.500 CDs, η οποία ξεκίνησε το 1985 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Το περιοδικό American Record Guide (Kenneth Keaton- Μάιος 2012) γράφει: “Το παίξιμο του Μήτσαλα είναι εξαιρετικό…Η τεχνική του και η αίσθηση εφευρετικότητας και εκφραστικότητας είναι εντυπωσιακή!”  Η Sharon Isbin (υπεύθυνη στo τμήμα κιθάρας του φημισμένου πανεπιστημίου Juilliard της Νέας Υόρκης) είπε: “Ο Θάνος είναι ένας λαμπερός βιρτουόζος με εξαιρετική μουσική κατάρτιση – ένα πραγματικά σπάνιο ταλέντο! Το παίξιμο του τοποθετείται στην κορυφή της επαγγελματικής πυραμίδας…” Ο μουσικοκριτικός Glyn Pursglove από το περιοδικό MusicWeb International (Ιούνιος 2010) έγραψε για την κυκλοφορία του CD με τα έργα για σόλο κιθάρα του συνθέτη Sergio Assad:  “πάντοτε αισθάνεται κανείς την ζωτικότητα της προσωπικής αφοσίωσης και την πειθαρχημένη ελευθερία στις ερμηνείες του. Ο Θάνος είναι ένας εντυπωσιακός σολίστ!”.

Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Κώστα Κοτσιώλη, από όπου και αποφοίτησε ως  υπότροφος και Αριστούχος με Α’ Βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής  επίδοσης. Επίσης, σπούδασε Ανώτερα  Θεωρητικά  στην τάξη  του Νίκου Σολομωνίδη  παίρνοντας τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής με Άριστα. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της  Κολωνίας/Άαχεν με  καθηγητή τον  Thomas Muller  Pering  (από όπου και αποφοίτησε με τη μέγιστη διάκριση) και τέλος στο περίφημο  Juilliard School της Νέας Υόρκης.  Εκεί εξειδικεύθηκε στην Μπαρόκ μουσική  κοντά  στην κιθαρίστα  Sharon  Isbin  και τον τσεμπαλίστα  Lionel  Party.  Στη Νέα Υόρκη σπούδασε με πλήρη υποτροφία, προνόμιο που η σχολή Juilliard παρέχει σε εξαιρετικά ταλαντούχους σπουδαστές της.

Σε ηλικία 14 ετών ηχογράφησε πλήρες ατομικό του ρεσιτάλ για την ΕΡΤ, όπως και συνέπραξε με συμφωνική ορχήστρα.  Το διεθνές σολιστικό ντεμπούτο του έγινε στην Πολωνία  δύο χρόνια αργότερα, όπου σε ηλικία 16 ετών  ερμήνευσε με  μεγάλη επιτυχία το  Κονσέρτο Αρανχουέθ του Ροντρίγκο υπό τον Jan Wincenty Hawel και την Silesian Chamber  Orchestra,  λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές από τους  ειδικούς θεωρούμενος ως ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή μουσικά ταλέντα. Υπήρξε ο νεότερος νικητής στην ιστορία των διαγωνισμών Carrefour Mondial de la Guitar στην Μαρτινίκα (σε ηλικία 18 ετών), Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου (μόλις 15 ετών) και ομοίως ο νεότερος  βραβευθείς στην ιστορία του διαγωνισμού Silesian Guitar Autumn (Πολωνία), αφού απέσπασε  το 2ο βραβείο και ειδική διάκριση ως ο νεότερος φιναλίστ σε ηλικία 16 ετών.

Έχει κερδίσει πολυάριθμα διεθνή βραβεία σε ονομαστούς διαγωνισμούς όπως Carrefour Mondial de la Guitar  (Μαρτινίκα),  Stotsenberg  International  Guitar  Competition  (ΗΠΑ),  Silesian Guitar Autumn  (Πολωνία), Διεθνές  Φεστιβάλ  Κιθάρας  Βόλου,  Sinaia  Ιnternational  Guitar  Competition (Ρουμανία),  κ.ά.  Υπήρξε  υπότροφος  του  Ιδρύματος  Κρατικών  Υποτροφιών, του  Ιδρύματος Robert  Nelson  (HΠΑ) και  επίσης κάτοχος της υποτροφίας και Βραβείου “Δημήτρης Σγούρος”. Έχει στο ενεργητικό του αρκετές πρώτες παρουσιάσεις  έργων σε  εθνικό  αλλά  και  διεθνές  επίπεδο: έργα των M.Vissotsky, L.Brouwer, S.Assad, C.Domeniconi, J.Clerch, L.Nieto, κ.ά.  Η διάκριση του  μάλιστα στο διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας στη Μαρτινίκα (1990) του χάρισε το προνόμιο να ερμηνεύσει σε Α΄ εκτέλεση το έργο ‘Le yeux de Num’ του γάλλου συνθέτη Luc Nieto σε τρία κορυφαία φεστιβάλ κιθάρας τα προσεχή έτη: Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου (1991), International  Guitar  Festival  of  Havana –  Cuba  (1992)  και  Carrefour  Mondial  de  la  Guitar -Μαρτινίκα (1992).  Επίσης, έχει ηχογραφήσει επανειλημμένα σε Ελληνικά και διεθνή ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα,  όπως και συνεργάσθηκε με Ελληνικές και Ευρωπαϊκές ορχήστρες και οργανικά σύνολα (Silesian Chamber Orchestra, Συμφωνική Ορχήστρα Μουσικής Ακαδημίας ‘Franz Liszt’ Βουδαπέστης, Φιλαρμονική Ορχήστρα του Zabrze, Κουαρτέτο Εγχόρδων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σόφιας, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Δημοτική Ορχήστρα θεσσαλονίκης, κ.ά.) υπό τη διεύθυνση σημαντικών αρχιμουσικών όπως Leo Brouwer,  Θεόδωρος Αντωνίου, Josif Conta, Emir Saul, Άλκης Μπαλτάς, Jan Wincenty Hawel, Κάρολος Τρικολίδης,  Christof Esher, Δημήτρης Αγραφιώτης Slawomir Chrzanowskiego, κ.ά.

Ο Θάνος Μήτσαλας είναι γνωστός για την εξαιρετική ερμηνευτική του προσέγγιση στο προσωπικό ύφος των συνθετών κάθε εποχής. Το ρεπερτόριο του εκτείνεται από την Αναγέννηση μέχρι και τις πιο πρόσφατες συνθέσεις των σύγχρονων δημιουργών. Πολύ τακτικά παρουσιάζει πρωτότυπα έργα ή δικές του μεταγραφές σε έργα σημαντικών συνθετών, είτε ως σολίστ ή συμπράττοντας με διακεκριμένους μουσικούς σε ποικίλα σύνολα μουσικής δωματίου.

Έχει εμφανισθεί σε από κοινού συναυλίες με σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς μουσικής σκηνής όπως  Leo Brouwer, David  Russell, Vicente Amigo, Antonio Santiago Negro, και άλλους. Αξίζει να σημειωθεί πως το ρεπερτόριο του σε κονσέρτα κιθάρας με ορχήστρα περιλαμβάνει περισσότερα από 25 έργα. Το υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό του προφίλ συμπληρώνουν οι εμφανίσεις σε σημαντικά κέντρα μουσικής ανά τον κόσμο και σε αίθουσες όπως Alice Tully Hall –Lincoln Center of NY, Merkin Hall – NY, Hancock Auditorium – Los Angeles, Amadeo  Roldan  Auditorium – Havana,  Pall Hall – Lincoln Center of NY,  Teatro Comico Principal de Cordoba, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ.ά. Εκτός από τακτική διδασκαλία σε master classes, συχνά είναι  μέλος επιτροπής  σε  διαγωνισμούς  ή  σολίστ  σε σημαντικά  φεστιβάλ μουσικής όπως  Aspen  Music  Festival (Κολοράντο-ΗΠΑ),  Carrefour  Mondial de la Guitar  (Μαρτινίκα), Διεθνές  Φεστιβάλ  Κιθάρας Βόλου-Νάξου (Ελλάδα),  International Guitar Festival of Havana (Κούβα), Silesian  Guitar  Autumn  Festival (Tychy-Poland),  Διεθνές  Φεστιβάλ  Κλασικής  Μουσικής Λάρνακας (Κύπρος),  Zory   International Guitar  Festival (Πολωνία), Διεθνές Φεστιβάλ  Κιθάρας  Μεγάρου  Μουσικής Θεσσαλονίκης, ArtFest of AUBG (Βουλγαρία) , «Δημήτρια»-Θεσσαλονίκη (Ελλάδα),  Sinaia International Guitar Festival (Romania), Διεθνές  Φεστιβάλ  Μουσικής  Δωματίου  της  Σαντορίνης (Ελλάδα),  Goche  Delchev  International  Music Festival (Βουλγαρία) , «Δούμπεια» Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια (Ελλάδα), Διεθνείς  Μουσικές  Ημέρες της HELEXPO (Ελλάδα), Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας (Ελλάδα), κ.ά.

Διδάσκει και ειναι ο επικεφαλής καθηγητής στη σχολή κιθάρας στο Μουσικό Σχολείο «Σείριος» και το Δημοτικό Ωδείο Νάουσας, όπου και διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1999 έως το 2007. Από το 1999 είναι ο επικεφαλής καθηγητής στη σχολή κιθάρας του Ωδείου Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκη) και από το 2004 κατέχει οργανική θέση καθηγητή στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από την τάξη του έχει αποφοιτήσει πλειάδα διακεκριμένων φοιτητών, οι οποίοι σταδιοδρομούν επιτυχώς στον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό χώρο.

Οι ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν  έργα των συνθετών  S.Assad, C.Domeniconi, M.C.Tedesco, F.Tarrega, G.Regondi, L.Legnani και κυκλοφορούν από τις δισκογραφικές εταιρείες GHA (Βέλγιο) και ClearNote (ΗΠΑ).

http://www.mitsalas.com/biography.htm